Last van nierstenen

Last van nierstenen

Last van nierstenen, ruim één op de twintig Nederlanders (vaker mannen dan vrouwen) heeft wel eens last van nierstenen. Als men ooit last van nierstenen heeft gehad, dan is de kans dat men hier later opnieuw last van krijgt groot. Daarom is het goed om een eventuele onderliggende oorzaak voor het ontstaan van nierstenen te vinden, zoals bijvoorbeeld stofwisselingsstoornissen, anatomische afwijkingen of urineweginfecties. Uw uroloog kan u daarbij helpen, zodat u geen last van nierstenen meer heeft.

Dat u last van nierstenen heeft kan mogelijk ontstaan, omdat:

In deze situaties kan de urine extra veel afvalstoffen bevatten. Uit deze afvalstoffen kunnen kleine kristallen ontstaan. Deze kristallen worden bij de meeste mensen gewoon uitgeplast en vormen geen probleem. Wanneer deze kristallen achterblijven in de nieren, kunnen nierstenen ontstaan.

Hoe kunt u het herkennen?

Nierstenen geven niet altijd klachten. Pas als een niersteen vast komt te zitten, ontstaat pijn. Vaak begint het met een vage, weinig opvallende pijn in de onderrug (flanken). Geleidelijk wordt de pijn feller, en komt in steeds hevigere aanvallen, meestal aan de zijkant van de buik. De pijn trekt vaak door naar de lies, het bovenbeen of de geslachtsorganen.
Tijdens een aanval is er vaak extreme bewegingsdrang. Men is rusteloos en loopt vaak rond. Sommige patiënten kruipen letterlijk over de grond van de pijn.

Verdere klachten kunnen zijn:

Wat is er aan te doen?

Wanneer men een niersteenaanval heeft, is het belangrijkste dat de pijn wordt verlicht met medicijnen. Ook medicijnen die de spieren van de urinewegen helpen ontspannen, kunnen helpen. De urinewegen worden hierdoor ruimer, waardoor de steen makkelijker kan worden uitgeplast.

Bij grotere stenen lukt dit meestal niet. Dan kan de steen op verschillende manieren verwijderd worden: met een niersteenvergruizer, met laser of door endoscopie. Wanneer een behandeling nodig is, zal de uroloog u daar uitgebreid over voorlichten.

nl_NL