Besnijdenis bij mannen

Besnijdenis bij mannen (circumcisie)

Een besnijdenis bij mannen wordt ook wel voorhuidplastiek genoemd. Een besnijdenis is een ingreep die uiterst zorgvuldig dient te worden uitgevoerd door een medisch specialist. Er zijn diverse redenen waarom besnijdenissen worden uitgevoerd.

U kunt hierbij denken aan:

Voorbereiding thuis

U wordt verzocht de avond voor de ingreep het scrotum (de balzak), penis en schaamstreek goed te scheren (nat of droog). Daarbij is het van groot belang om geen wondjes te maken. Dit i.v.m. infectiegevaar.

De dag van de ingreep moet u zich zorgvuldig wassen met water en zeep om infectie te voorkomen. U behoeft niet nuchter te zijn. Na de ingreep mag u niet zelf autorijden of fietsen. Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt is de kans op een bloeding wat groter. Het is daarom noodzakelijk dat u enkele dagen voor de ingreep met deze medicijnen stopt. Overleg met uw behandelend arts of trombosedienst wanneer u dient te stoppen met deze medicijnen en wanneer u weer mag beginnen! Staat u onder de controle van de trombosedienst, laat dan op de werkdag voorafgaand aan de ingreep (of op de dag zelf) een INR bepaling doen. Deze moet kleiner zijn dan 2!

De procedure voor een besnijdenis bij mannen

Na plaatselijke verdoving door middel van een injectie vindt er uitgebreide desinfectie plaats van de penis en de balzak. Daarna wordt het operatiegebied afgedekt met steriele doeken, om infectie van het operatiegebied te voorkomen. De voorhuid wordt door de medische specialist van de eikel losgemaakt. De precieze lengte van het stukje voorhuid dat wordt verwijderd wordt nauwkeurig bepaald en vervolgens met een soort elektrisch mes weggesneden. De eventuele bloedinkjes die hierbij kunnen ontstaan worden gestopt en verzorgd. Hierna worden de losse huiddelen gehecht met behulp van hechtingen. Deze hechtingen zijn oplosbaar, dus die hoeven later niet te worden verwijderd. De wond die na het hechten overblijft wordt schoongemaakt en verbonden.

De besnijdenis duurt ongeveer 20-30 minuten.

Nazorg

Het verband kan na een dag worden verwisseld en men kan onder de douche. Het volledig genezen van de wond na een besnijdenis bij mannen duurt meestal een aantal weken. De eikel kan er na de ingreep rood, gezwollen en geïrriteerd uitzien. Dit kunt u verminderen door vaseline te smeren. Deze bijwerkingen verdwijnen binnen enkele weken. Wij adviseren om een aansluitende slip of zwembroek te dragen, zodat de penis zo min mogelijk hangt. Na de ingreep is het verstandig om de rest van de dag rust te nemen. Overleg met de arts wanneer u weer aan het werk kunt. U mag de wond dagelijks douchen, daarna de wond voorzichtig droogdeppen. Het kan zijn dat er wat wondvocht uit de wondjes komt, hier hoeft u zich niet ongerust over te maken. De eerste week mag u niet sporten, zwemmen mag pas als de wond helemaal is genezen. Bij volledige genezing is geslachtsgemeenschap weer mogelijk. Bij pijn kunt u indien nodig 1 à 2 tablet(ten) paracetamol van 500 mg nemen (maximaal 6 à 8 per dag).

Complicaties

Als mogelijke complicaties van de besnijdenis kunnen ontstaan: een nabloeding, koorts (boven 38,5°C) of zwelling. Als u vermoed dat dit het geval is, neemt u dan contact op met Avisina, uw uroloog specialist.

Kosten

Wilt u meer informatie over de kosten van een sterilisatie, bel dan met Avisina.

Een besnijdenis valt niet binnen het basispakket van uw zorgverzekering. U zult de behandeling dus in principe zelf moeten betalen. Mogelijk heeft u een aanvullende verzekering en kunt u de behandeling toch declareren bij uw zorgverzekeraar. Indien u de behandeling vergoed wilt krijgen binnen uw aanvullende verzekering, heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig.

nl_NL