Diagnostiek

Echo(grafie)

Avisina maakt gebruik van de meest moderne en hoogwaardige echo apparatuur. Welke specifiek voor urologische aandoeningen (blaas, nieren, prostaat, penis, testis) is uitgerust en elk detail kan laten zien. Dit geeft de uroloog de mogelijkheid om u direct van een duidelijke diagnose te voorzien en een mogelijk behandelplan te bespreken. 

Echografie is een vorm van onderzoek waarbij er een techniek gebruikt wordt die onhoorbare hoge frequentie geluidsgolven laat weerkaatsen. Elk soort weefsel in het lichaam kaatst de geluidsgolven op een andere manier terug, waardoor er op een monitor afgebeeld kan worden wat het echo apparaat ziet.

De zogenaamde “Transducer” is het onderdeel van het echoapparaat dat de geluidsgolven uitzendt en ontvangt. Deze soort van scanner wordt over de huid bewogen, waarna de geluidsgolven worden omgezet in beeld. De verschillende organen en weefsels zijn nu te bekijken op het scherm.

Er wordt altijd gebruik gemaakt van een speciale gel die op de huid gesmeerd wordt. Deze gel zorgt ervoor dat de geluidsgolven een goede geleiding hebben tussen lichaam en echoapparaat. Wanneer er lucht tussen beide komt, zal dit een effect hebben op de beelden die zichtbaar worden.

Cystoscopie

Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas. Dit wordt gedaan met behulp van een cystoscoop. Avisina gebruikt een buigzame (flexibele) cystoscoop, te vergelijken met een blaaskatheter, waarmee men in de blaas en plasbuis kan kijken. 

De cystoscoop bevat een minuscule camera aan het uiteinde, zodat zowel de uroloog als de patiënt op een scherm mee kunnen kijken.

Wanneer er bijvoorbeeld na een echografie afwijkingen aan de plasbuis, de prostaat of de blaas zijn geconstateerd of wanneer de uroloog dit vermoedt, zal een cystoscopie worden voorgesteld. Hierbij kun je denken aan plasproblemen of bloedverlies bij urineren.

Hoe werkt het?
De dunne flexibele scoop wordt voorzichtig door de plasbuis naar binnen gebracht, nadat er glijmiddel in de plasbuis en op de cystoscoop is aangebracht. Dit glijmiddel verdooft tevens de plasbuis, zodat het meeste onaangename gevoel wordt weggenomen.

Om voldoende ruimte en zicht te creëren, vullen we uw blaas via de cystoscoop met steriel water. Tijdens het vullen van uw blaas kan het zijn dat u aandrang krijgt tot plassen. Dit duurt niet lang en verdwijnt snel.

Het betreft een kort onderzoek van gemiddeld 5 tot 10 minuten.

nl_NL