Sterilisatie man (vasectomie)

Sterilisatie man (vasectomie)

Wat is een sterilisatie / vasectomie?

Sterilisatie bij Mannen (Vasectomie) is een ingreep waarbij de beide zaadleiders tussen de zaadballen (testikels) en de prostaat worden doorgesneden en afgebonden. De zaadcellen komen na de sterilisatie bij mannen niet meer in het zaadvocht terecht, maar worden door het lichaam opgenomen. Sterilisatie bij mannen is een definitieve vorm van anticonceptie: u wordt onvruchtbaar. Dat wil zeggen dat een sterilisatie in principe onomkeerbaar is. Er zijn wel mogelijkheden om de doorgankelijkheid van de zaadleiders te herstellen, maar de kans dat een hersteloperatie slaagt is matig. Een sterilisatie bij mannen is dan ook alleen een goede keus wanneer u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt.

Waarom een sterilisatie / vasectomie?

Het is een zeer patiëntvriendelijke ingreep. En wel om de volgende redenen:

Voorbereiding sterilisatie man

De procedure voor een sterilisatie bij mannen - vasectomie

De Sterilisatie bij mannen gebeurt op onze poliklinische operatieafdeling onder plaatselijke verdoving. U meldt zich op de afgesproken tijd aan de balie. Zodra u aan de beurt bent, wordt u opgehaald. De uroloog heeft een gesprek met u en vraagt uw toestemming voor behandeling. In het kamertje naast de operatiekamer kleedt u zich uit. Overhemd en/of trui kunt u aanhouden. In de onderzoeksruimte gaat u op de behandeltafel liggen. De uroloog verdooft het operatiegebied met twee injecties in de huid van de balzak (rechts en links), of in de zaadstreng in de liesstreek. Hierna worden sneetjes in het verdoofde gebied gemaakt waarna de zaadleiders tevoorschijn gehaald worden. De uroloog verwijdert een stukje van beide zaadleiders en bindt de uiteindes af. De wondjes worden gesloten met hechtingen die na ongeveer tien tot veertien dagen vanzelf oplossen. De wondjes worden afgedekt met een gaasje.

De ingreep zelf duurt ongeveer 15 minuten. Tijdens de ingreep treedt vaak een trekkend en wat pijnlijk gevoel op, met name in de liezen. Dit komt omdat de zaadleider door het lieskanaal loopt.

Nazorg sterilisatie bij mannen

De eerste 24 uur na de vasectomie kunt u het beste een strakke onderbroek of zwembroek dragen. Als de verdoving is uitgewerkt, wordt het gebied tussen de balzak en de lies vaak pijnlijk. Voor het genezingsproces is het raadzaam dat u de eerste twee dagen de pijn met pijnstillers onderdrukt en de pijnstillers langzaam afbouwt. Dit doet u als volgt:

Om een nabloeding te voorkomen, kunt u het de dag van de ingreep het beste rustig aan doen. Na 24 uur mag u de gaasjes van de wond verwijderen en weer douchen. De wond is dan voldoende dicht. Als het gaasje vastzit aan de wond kunt u het onder de douche losweken. Na het douchen dient u de wond droog te deppen. De eerste vijf dagen kunt u beter geen bad nemen en niet fietsen, sporten, zwemmen of zwaar tillen. De dag na de ingreep mag u weer aan het werk gaan, maar vermijd de eerste dagen zwaar werk. Geslachtsgemeenschap is na vijf dagen weer mogelijk (als de wond voldoende genezen is). Na de ingreep bent u niet meteen onvruchtbaar en het is daarom noodzakelijk de gebruikelijke voorbehoedsmiddelen te blijven gebruiken totdat de zaadvloeistof is onderzocht en u hebt vernomen dat u onvruchtbaar bent.

Vruchtbaarheid na de sterilisatie bij mannen

U bent niet meteen na de ingreep onvruchtbaar. Drie maanden na de vasectomie wordt in het ziekenhuis uw zaadvloeistof gecontroleerd. In de tussentijd moeten ongeveer 15 zaadlozingen hebben plaatsgevonden zodat de zaadleiders en de prostaat de overgebleven zaadcellen kunnen afvoeren. Het is mogelijk dat een enkele controle voldoende is. Het kan ook dat er meerdere controles noodzakelijk zijn voordat het zeker is dat u onvruchtbaar bent.

Voor de zaadcontrole dient u zelf contact op te nemen, al dan niet via de huisarts, met een laboratorium bij u in de buurt. Het zaadvocht dat wordt onderzocht mag niet ouder zijn dan twee uur.

Kosten sterilisatie bij mannen

Wilt u meer informatie over de kosten van een sterilisatie, bel dan met Avisina.

Een Sterilisatie bij mannen valt niet binnen het basispakket van uw zorgverzekering. U zult de behandeling dus in principe zelf moeten betalen. Mogelijk heeft u een aanvullende verzekering en kunt u de behandeling toch declareren bij uw zorgverzekeraar. Indien u de behandeling vergoed wilt krijgen binnen uw aanvullende verzekering, heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig.

nl_NL