Vroegtijdige zaadlozing

Vroegtijdige zaadlozing

Vroegtijdige zaadlozing of voortijdige zaadlozing door de man (medische term: ejaculatio praecox) is het meest voorkomende seksuele probleem bij mannen. Eén op de vijf mannen heeft hier last van.

Elke man kan weleens te snel klaarkomen. Dat is een normaal fenomeen. Maar bij vroegtijdige zaadlozing komt een man vrijwel altijd te snel of zeer snel klaar, direct nadat hij in de vagina is gekomen. Snel is bijvoorbeeld binnen 1-2 minuten. Vaak is het een kwestie van binnen 30 seconden.

Het kan meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld:

Er zijn verschillende vormen van vroegtijdige zaadlozing. De primaire en de secundaire vorm gaan gepaard met een echt snelle zaadlozing.

De primaire vorm komt het meest voor. Hierbij heeft de man vanaf zijn eerste seksuele contacten last van snel klaarkomen. De snelle zaadlozing komt dan vrijwel bij elk seksueel contact met zijn partner voor. De man in kwestie heeft er dan ook bij bijna elke vrouw met wie hij vrijt last van. Bij 65% van de mannen blijft het in dezelfde snelheid gedurende het hele leven aanwezig. Bij 32% wordt het tussen het 30ste en 45ste jaar nog sneller. De meeste mannen met de primaire vorm zijn lichamelijk en psychisch overigens verder volledig gezond.

De secundaire vorm, komt minder vaak voor. Hierbij heeft de man in kwestie eigenlijk nooit last gehad van snel klaarkomen, maar heeft hij er op latere leeftijd ineens last van. De oorzaken kunnen dan puur lichamelijk zijn (bijv. problemen met de prostaat) of meer psychologisch (bijv. problemen met de partner). De secundaire vorm kan ook gepaard gaan met erectie problemen.


Uw uroloog kan u helpen om de oorzaak van voortijdige zaadlozing op te sporen en kan u begeleiden tijdens de behandeling ervan.

nl_NL